Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ικαρία και ελεύθερο κάμπινγκ

Πανε 6 χρόνια από τοτε που πήγα πρώτη φορά στην Ικαρία και φαίνεται ότι πολλά έχουν αλλάξει από τότε... Το καλοκαίρι του 2004, ερχόταν η αστυνομία για ελέγχους στο ποτάμι του Να αλλά οι περισσότεροι δεν στήναν σκηνή καθότι υποψιασμένοι. Πιαναν κανα-δυο, τους τραβούσανε Σάμο για το δικαστήριο λες και είχανε πιάσει τον Πάσσαρη και κοινώς τους στερούσανε 3 μέρες από τις διακοπές τους. Πάντως όλοι οι Γκρούβαλοι του Να ειδοποιούσαν τους νεόφερτους να μην στήσουν σκηνή γιατί θα βρουν τον μπελά τους. Έχω κανα-δυο χρόνια να πάω στο νησί και τις τελευταίες φορές που πήγα δεν έμεινα στον Να. Γιατί? Κάτι το ότι η όλη ιστορία με τα τραβήγματα για τις σκηνές είχε καταντησει κουραστική, κάτι το ότι ο Νας είχε χάσει αυτή την μαγεία που γνωρισα.. Μαγεία που ήταν αποτέλεσμα και ενος εκπληκτικου μίγματος ανθρώπων.... Η παρέα με τους πάνκηδες από τον Βύρωνα, η ωραία σερβιτόρα με τις τζίβες απο την Θεσσαλονίκη, οι αθεράπευτοι χίππυδες, η οικογένεια που έμενε στις αιώρες και μιλούσε για ενέργεια και Ρέικι, η Μαρίνα με τον σκύλο, ο cool μεσήλικας τυπάς που ήταν..."του πολυτεχνείου" αλλά δεν τον ένοιαζε, ο κουρέας με τα ράστα και τα τατουάζ, ο ταρίφας από την Αθήνα που δεν ήταν "πολεμιστής" (ορος που χρησιμοποιούν οι ταρίφες για συναδέλφους που βγαίνουν σεργιάνι στον δρόμο για πελάτη) αλλά δούλευε μόνο με τηλέφωνο, ο Σαλονικός που δεν εβαζε ποτε παπούτσι όπου κι αν πήγαινε γιατί ήθελε να νιώθει την ενέργεια της γης, ο Ικαρίωτης που ήταν παράλληλα και Γκρούβαλος και είχε τον τρόπο του με τις γυναίκες παρά τα χρόνια του.....
Ηταν χαρακτηριστικο οτι με το που ερχόταν κάποιος στον Να γινόταν μέρος αυτης της πολυσυλλεκτικης παρέας, Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι 2 κοπέλες θα πηγαίνανε να στήσουνε πάγκο με μπιχλιμπίδια στο Χριστό πάνω στις Ράχες.. Το είπανε σε κανα δυο αλλους, αυτοι οι αλλοι το είπανε σε άλλους και πάει λέγοντας... Το αποτέλεσμα? Μαζευτηκανε καμια 60αρια τρελο-γκρουβαλακια μπροστα στην εκκλησια στον Χριστο και στήσαμε το δικό μας πανηγύρι.. με ταμπούρλα, χορό, κρασί και καλή διάθεση... Αυτός ήταν ο Νας για μένα, ανεμελια, καινούριοι φίλοι (έστω και προσωρινοί) και γλέντι. Ο νας έχει τελειωσει πια για μένα, ίσως να έγινε πολύ της μόδας και αν τον σεργιανήσεις τον Αυγουστο να μην βρεις πανκια απο τον Βύρωνα αλλά "αλάνια" από τα Βόρεια Προάστια..
Ο λόγος που κάθησα να γράψω μετά απο καιρό στο blog ήταν οι τραμπουκισμοί που γίνανε στον Να φέτος απο δημοτικούς υπαλλήλους... Τουλάχιστον έτσι ακούστηκε...οτι την ειχανε στημενοι καποιοι στον Να σε μονιμη βαση και διωχνανε τον κόσμο που ήθελε να κατασκηνώσει. Το ποτάμι φέτος τον Ιούλιο μου μετέφερε φίλος δεν είχε πολύ κόσμο... Για΄τι λοιπόν αυτή η αντιμετώπιση από τον κόσμο της Ικαρίας?
Για τους ταβερνιάρηδες της περιοχής δεν συζητάω αυτοι φάγαν το κεφάλι τους αφου τοσα χρονια απο τους Γκρουβαλους ζουν...... Εχω γραψει και σε παλιο ποστ οτι κατα καιρους παντα γινοντουσαν καγκουριες απο τους Γκρουβαλους στον Να. Φέτος όμως γίνανε πράγματα που άλλαξαν την κατασταση και εξηγω... Κάτι λίγο το ζήτημα με την μακροζωία των Ικαριωτών που έπαιξε μέχρι και στον CNN , κάτι το οτι το νησί όσο περναν τα χρόνια γίνεται πολύ της μόδας, πέρσυ η Ικαρία τίγκαρε στην κυριολεξία απο κόσμο και φυσικά από πολλους Γκρούβαλους. Η κατασταση στα πανηγύρια ξέφυγε. Φασαρίες μεταξύ ντόπιων και γκρούβαλων στα πανηγύρια πάντα γινόντουσαν αλλά πέρσυ εγίνε το έλα να δεις... Οπότε οι Καριώτες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους με αυτον τον ομολογουμένως άκομψο τρόπο. Η αλήθεια και το δίκο βρίσκεται και σε αυτή την περίπτωση όπως πάντα κάπου στην μέση. Το ζήτημα για μένα είναι ότι όταν ο Δήμος τραβάει νερό με αυτες τις χοντρές αντιαισθητικές μαύρες σωλήνες από το ποτάμι του Να δεν μπορεί να κατηγορεί τους Γκρούβαλους για υποβάθμιση της περιοχής κλπ. Σαφώς και εχουν γίνει και χοντρές μαλακίες και απο τους σκηνίτες αλλά γιατί να τους παίρνει όλους η μπάλλα? Για μένα η λύση είναι μια! Ξεκάθαρη και την έχω ξαναγράψει σε παλιότερο ποστ. Η δημιουργία camping στην Ικαρία ! Εαν ερχόμενος καποιος στο νησι πληροφορηθει οτι υπάρχει ένα camping σαφώς και θα επιλέξει να μείνει εκει απο το σκεφτεται ποτε θα κανει ντου η αστυνομια για να τον μαζεψει επειδη .....εστησε ενα αντισκηνο. Εχω ακουσει διαφορες παπαριες για το οτι δεν υπαρχει καμπινγκ στην Ικαρια όπως το οτι ολο το νησι ειναι αρχαιολογικος χωρος, δεν υπαρχει καταλληλη τοποθεσία κλπ... Αυτα είναι δικαιολογίες που διαιωνίζουν την κατάσταση. Προτείνω να γίνει ενα καμπινγκ άμεσα, που να αντικατοπτριζει και την reggae ατμοσφαιρα του νησιού... Και για όσους είναι λάτρεις μόνο του ελευθερου, προτείνω την αναζητηση άλλων περιοχών της Ικαρίας....υπάρχουν αρκει να τα ψαξετε.....

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το κάμπινκ θα είναι ένας παραπάνω λόγος να διώκονται οι ελεύθεροι κατασκηνωτές. Γνωρίζουμε από διάφορα παραδείγματα ότι κάθε φορά που ο επιχειρηματίας δεν θα έχει πελατεία, θα στέλνει την αστυνομία να διώξει τους κατασκηνωτές από τη παραλία(και να του φέρει πελάτες)

Ανώνυμος είπε...

Ισχύει ακόμα και σήμερα ότι τους κυνηγούν για το Να;

Elfoupolis είπε...

Εγω ρε παιδια θα παω φετος.Σοβαρα παιζει αστυνομια,πρόστιμα κτλ;;;;;Δν εχω ξαναπαει αλλα εχουν παει φιλοι μου κατα καιρους κ δν υπηρξε ποτε θεμα.Θα παω με σκηνη αλλα που να παω;Που να στησω;;;,Πειτε μου εσεις που γνωριζετε καλυτερα!